In de Duin-, en bollenstreek staan diverse bollenvelden af en toe onder water, ook wel inunderen genoemd. Het is een milieuvriendelijke manier om de bodem vrij te maken van aaltjes, onkruid en bollenresten.

Aan de zijkanten rond het complete perceel zijn dan plastic schotten geplaatst om het water binnen te houden. Daarna wordt met een waterpomp het perceel volgepompt.

Inunderen is het opzettelijk voor lange tijd onderwaterzetten van landbouwgrond om de bodem vrij te maken van aaltjes, onkruid en bollenresten.

stengelaaltjes

Een goed alternatief voor chemische grondontsmetting

De bodemtemperatuur moet bij uitvoering, minimaal 16°C zijn. Dat betekent praktisch gezien dat inundatie alleen in de maanden juni/juli/augustus/september kan worden uitgevoerd. Bij lage temperaturen zijn de bacteriën, die voor zuurstofloosheid zorgen door afbraak van organisch materiaal, niet actief. Ook moet het perceel twaalf tot veertien weken volledig onder water staan voor maximaal effect op stengelaaltjes en Meloidogyne-soorten (wortelknobbelaaltjes). Voor Pratylenchus penetrans (wortellesieaaltje) is acht weken onder water voldoende.

Fotografie van Inunderen in Regio Duin-, en Bollenstreek

Pixable heeft een aantal mooie foto’s van de Duin-, en bollenstreek met o.a. het inunderen. Klik hier om ze te bekijken. De hoge resolutie foto’s zijn te koop voor maar € 2,50 per stuk. Ook zijn er vele foto’s beschikbaar van Sassenheim en de gehele gemeente Teylingen. Klik hier om ze te bekijken. 

Interessante links